16 Kasım 2009 Pazartesi

Michael Nyman, aşçı, hırsız karısı ve aşığı






Michael Nyman’ın adı, ünlü sinema yönetmeni Peter Greenaway’la birlikte anılıyor uzun zamandır. Zira bu besteci, Peter Greenaway filmleri için müzik yazmaya başladıktan sonra dünya çapında tanınan bir isim haline geldi. Biçimciliğe tepki olarak ortaya çıkan, melodi ve armonide yalınlığı ortaya çıkarak minimalist akımın önde gelen temsilcilerinden biri olan Michael Laurence Nyman, 23 Mart 1944 yılında Londra Stratford’da Musevi kökenli bir ailenin oğlu olarak doğdu. Yardley Lane İlkokulu’nun korosuna kabul edilmese de ondaki müzik yeteneğini, Sir George Monoux Gramer Okulu’ndaki öğretmeni Leslie Winters fark etti. Michael Nyman’ın ailesi fakirdi ve ona enstrüman alacak paraları yoktu. Bu yüzden Michael Nyman zamanının önemli bir bölümünü öğretmeni Leslie Winters’ın evinde geçiriyordu. Londra’daki Royal Akademi’ye kabul edilmesinden sonra Michael Nyman, müzik yolculuğunda kendinden emin adımlarla ilerlemeye başladı.
1961 yılında akademiye kabul edilen Nyman burada Alan Bush ve Thurston Dart ile piyano ve 17. yüzyıl Barok müziği üzerine çalıştı. 1964’te kompozisyon alanında Howard Carr anısına verilen önemli bir ödülün sahibi oldu. 1967’de eğitimini tamamlayan besteci, müziğe “minimalizm” kavramını sokan kişi olarak bilinir. Mezun olduktan sonra İngiliz modernist kompozisyon anlayışına karşı çıkarak besteciliği bıraktı ve müzikolog olarak çalışmaya başladı. Nyman, 1969 yılında Harrison Birtwistle’ın operası için libretto yazdı.Steve Reich’in BBC’deki Come Out programıyla besteciliğe geri döndü. 1976’da şimdiki adı Michael Nyman Band olan Campinello Grubu’nu kuran Nyman, bu tarihte ilk kez ünlü film yönetmeni Peter Greenaway’le çalışmaya başladı. 1977’de Carlo Goldoni’nin Il Campiello oyunu için Ulusal Tiyatro Müzik Yönetmeni Harrison Birtwistle’ın ısmarladığı 18. Yüzyıl Venedik şarkıları düzenlemelerini kendi imgelemine uygun olarak gürültülü bir Venedik sokak orkestrası’yla seslendirdi. Konser bestelerinin yanısıra film ve dans müzikleri de yazdı.1981’de ise ilk Michael Nyman albümü yayınlandı. Eserleri arasında Klavsen ve Yaylılar İçin Konçerto (1995), Christopher Hampton’un yönettiği Carrington’un (1996) film müziğinin temelini oluşturan 3. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Sayılarda Boğulmak/Cycle of Disquietude, Strong on Oaks, Strong on Causes of Oaks ve Drowning by Numbers bulunuyor.
Ünlü müzisyen ve besteci, 1976 ve 1991 yılları arasında Peter Greenaway’in 11 filminin müziklerini bestelemişti. Nyman’ın film müziği çalışmaları arasında, Neil Jordan’ın The End Of The Affair, Michael Winterbottom’ın Wonderland, Volker Sclöndorff’un Ogre ve Christopher Hampton’ın Carrington adlı filmleri de bulunuyor.
Jane Champion’ın 1993 tarihli The Piano adlı filmine yaptığı müzikler, Nyman’ın tüm dünyada tanınmasını sağladı. The Piano filminin müziğiyle Ivor Novello, Golden Globe, BAFTA ve Amerikan Film Enstütüsü ödüllerini kazandı. The Piano’nun soundtrack’i üç milyondan fazla sattı.
Çeşitli operalar besteleyen sanatçı, Purcell ile Handel’in eserlerini yayımladı ve Romanya başta olmak halk müziği araştırmaları yaptı. (kaynak: hertaraf.net

http://www.michaelnyman.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder