6 Aralık 2009 Pazar

mariza, Quando me siento só







Lizbon’un bir kasabasında büyüdüm ve hep fado söyledim - ne olduğunu biliyorum, kendimi de fadoyla anlıyorum”.

Mariza, ruhunu Lizbon’un Mouraria kasabasında büyüten Mozambik asıllı bir şarkıcı. Fado şarkıcılarını ve fadoyu ilk öğrendiği yerlerin anıları, şarkılarında yaşamaya devam ediyor.

Son albümü Transparente ile şarkılarını Fernando Maurício, Carlos do Carmo ve Amália Rodrigues gibi fado efsanelerine ithaf eden Mariza başka ritmik formlarla yepyeni şarkılar da denemesine rağmen özü olan fado’dan hiç vazgeçmiyor.

2001 yılında yayınlanan ilk albümü, Fado Em Mim (İçimdeki Fado), Portekiz’de 4 kez platin plak satışına ulaşınca, uluslararası platformda da dikkati çekmeye başladı.

2002 yılında Quebec Yaz Festivali’nde “En İyi Performans” dalında birincilik alan Mariza, aynı yıl New York Central Park, Womad Festivali, Londra South Bank ve Lizbon’da kapalı gişe konserler verdi.

Jools Holland’ın efsanevi televizyon şovunda İngiliz dinleyicilerin gönüllerini fetheden Mariza, 2003 yılında BBC Avrupa Dünya Müzik Ödülleri’nde “En İyi Sanatçı” ödülünü aldı.

Mariza 300.000 satış rakamı ile bütün zamanların en çok satan fado albümü Fado em Mim ile tüm dünyanın ilgi odağı olurken, German Critic Awards 2001-2003, European Breakers Award 2003, Portugals Personality of the Year Award 2003, Coup de Couer Mirror Award-Canada 2003 ödülleri ile ününe ün kattı.

İkinci albümü Fado Curvo (Eğri Fado), fadoyu tıpkı hayat gibi düz olmayan, içinde tutku, aşk ve her türlü iniş çıkışları olan bir müzik olarak tanımlıyordu.

Mariza bu albümde diğer albümünün aksine orijinal eserlere yer vermişti. Albümde 1 parça çok bilindik eski bir fado iken diğer şarkılar Mariza için özel yazılmıştı. Mariza bu albüm için “Fado Curvo benim için çok özel bir çalışma. Kendi fadolarımı yarattım – kendimce söylüyorum” diyor.

Almanya’nın önemli eleştirmen ödüllerinden “Deutsche Schalplatten Kritik Award” la ödüllendirilen Mariza, Billboard Dünya Müzik listelerinde de en çok satanlar arasında ilk ona girmeyi başardı.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da ardarda gerçekleştirdiği konserler, Londra’daki Royal Hall’den Frankfurt’taki Alte Oper’e kadar en saygın konser salonlarındaki performanslarıyla, Portekiz’deki yabancı uyruklu gazeteciler tarafından Portekiz kültürünü geniş kitlelere ulaştıran bir sanatçı olarak ” 2003 Yılının İsmi” ilan edildi.

2004 yılında, MIDEM ‘in ödüllendirdiği sanatçı, aynı yıl Olimpiyat Oyunları için kaydedilen resmi albümde ünlü sanatçı Sting’le beraber “A Thousand Years” adlı şarkıyı seslendirdi.

Mariza bugüne kadar dört kıtada, dünyanın saygın konser salonlarında hayranları ile buluştu. Los Angeles Filarmoni Orkestrasıyla Walt Disney Konser Salonu’nda, New York’ta Carnegie Hall’de, Sydney ünlü Opera Evinde Fado’yu binlerce izleyiciye ulaştırdı. Kahire Uluslararası Şarkı Festivali’nde şeref konuğu olan Mariza, Lizbon’da Monsanto Park’ta 22 bin kişiye şarkılarını söyledi. Chicago Dünya Müzik Festivali, San Fransisco Caz Festivali gibi prestijli festivallerin aranılan isimlerinden biri haline gelen Mariza 2005 yılı boyunca tüm Avrupa ve Amerika’yı dolaştı.

Mariza’nın en son stüdyo albümü “Transparente (Şeffaf)” tüm Avrupa, Latin Amerika ve Amerika’da toplam 35’ten fazla ülkede yayınlandı. Portekiz’de bir numara olan albümü, Hollanda’dan Portekiz’e, Fransa’dan İspanya’ya yayınlandığı her ülkede büyük ilgiyle karşılandı.

Danimarka Krallığı tarafından Hans Christian Andersen’in uluslararası elçisi ilan edilen Mariza, bu ünvana Portekiz’deki ya da uluslararası ününden ötürü değil, Fado’nun şiirsel melankolisini en iyi temsil eden kişi olduğu için layık görüldü.

Live 8 konserlerinde Peter Gabriel, Youssou N’Dour gibi isimlerle Cornwall’da sahne alan Mariza, kökleri Mozambik’te olan bir sanatçı olarak, en gururlu günlerinden birini yaşadı.

Mariza, Amalia Rodrigues Vakfı tarafından, Uluslararası Kariyer Ödülü alırken, Portekiz Devlet Başkanlığı’nın Portekiz kültürünü yurtdışında temsil edenlere verdiği onur ödülünü de aldı.

Portekiz Altın Küre Ödülleri’nde Transparente ile “Yılın Yorumcusu” ödülünü aldı.

2006 Kasım ayında en son canlı albüm çalışması “Concerto em Lisboa”'yı CD ve DVD formatı ile yayınlayan Mariza’ya Lizbon'daki Torre de Belem'de kayıt edilen konserinde Lizbon Senfoni orkestrası eşlik etmekte. (alıntı)

www.mariza.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder