22 Nisan 2010 Perşembe

Be Bop A Lula - gene vincent





Rock and Roll denince genelde akla ilk gelen isim tabiiki Rock and Roll'un Kralı Elvis Presley'dir. Ancak şarkı bazında yaklaşıldığında akla ilk gelen Be-Bop-a-Lula olur. Ne yazık ki gerçek bir klasik olan bu şarkının yaratıcısı parçayla aynı derece efsane olamamıştır. Aslında Gene Vincent, Rock and Roll efsanesinin isimsiz kahramanlarından biridir. Belki döneminde hiçbir zaman bir numara olamadı, altın plaklar alamadı. Bir Elvis gibi efsane olamadı ama o herzaman Be-Bop-a Lula ile gönüllerde kaldı. Briyantinli saçları, giydiği deri ceketleri ve çizmeleri vede sert uslübu ile 50'li yılların sevilen ve taklit edilen sanatçılarının başında geliyordu.

Gene Vincent, 11 Şubat 1935 ' de Norfolk Virginia ' da dünyaya geldi. Aslında annesinin söylediğine bakılırsa Gene'nin asıl doğum günü 17 Şubat 1935 ' dir. Kız kardeşi Evelyn, Gene hakkında yapılan bir röportajda Britt Hagarty'e Gene'nin Washington'da 22 Şubat 1935 'de doğduğunu söylemiştir. Bu yüzden Gene Vincent'ın doğum tarihi tıpkı hayatı gibi çelişkili ve karmaşıktır. Asıl ismi Eugene Vincent Craddock ' dur. Gene Vincent'ın bugün mezarında ve deniz kuvvetlerindeki kayıtlarında da Eugene Vincent Craddock yazılıdır. Onun çok yakından tanıyanlar Gene, bazı arkadaşları ise Vince diğer çağırırlardı.

Gene Vincent, asıl kariyerini Deniz kuvvetlerinden ayrıldıktan sonra gerçekleştirdi. İlk kayıtlarının 1956 ' da, o günlerin popüler müziği Rock and Roll üzerine yaptı. İlk 45'liğinin A yüzündeki parçanın ismi Woman Love, gayet vahşi ve soluk soluğa bir şarkıdır. Bu parçadan aşağıda ufak bir dörtlük sunulmuştur;

"I'm looking for a woman
With a one track mind
Just a kissin' and a smoochin'
And a huggin' all the time" .....

Aslında bu 45 'lik piyasaya çıktığında DJ'ler şarkıyı oldukça komik bulmuşlardı.

Gene Vincent asıl başarıyı en büyük hiti olan Be-Bop A Lula ile yakaladı. Gene Vincent'ın grubu Blue Caps (Başkan Eisenhower'ın golf şapkasından esinlenerek konmuştur) ile bu şarkıyı ölümsüzleştirmiştir. Gurubun isminin türkçesi mavi Kasketlerdir.

Gene Vincent 'ın grubu The Blue Caps ilk kurulduğunda şu isimlerden oluşuyordu :

Cliff Gallup - Gitar
Jack Neal - Bas
Willie Williams - Gitar
Dickie Harrell - Davul

Daha sonra Grup 1957 'de bazı değişikliklere tanık oldu ve son halini aldı. Son haliyle The Blue Caps şöyledir :

Johnny Meeks - Gitar
Dickie Harrell - Davul
Bobby Jones - Bas
Paul Peek - Geri Vokal
Tommy Facenda - Geri Vokal


Gene Vincent 1960'lara kadar sorunlu bir dönem geçirir. Kötü otel odalarında konaklamalar, eski müzik aparatları, peşpeşe gelen sorunlar ve en son olarak da yaşanan vergi problemleri yüzünden Amerika'dan ayrılmaya karar verir. Aslında tüm bu olumsuzluklara rağmen Gene Vincent'ın ünü biraz da Rock and Roll'un popülaritesi sayesinde Amerika dışına da çıkmıştı. Sonunda Vincent sıfırdan başlama düşüncesi ile gayette popüler olduğu İngiltere'ye göç etme kararı aldı. Zira o dönemde İngiliz gençliği müziğe daha açtı ve Amerikan şarkıcılarına da tapıyordu. Neticede Be-Bop-a-Lula'da İngiltere'de bayağı tutulmuştu. Zaten Amerika'da da Elvis fırtınası esiyordu. Neticede Gene Vincent 1960'da İngiltere'ye taşındı. Vincent İngiltere'de ilk yıllarında umduğundan fazlasını buldu. İngiliz gençliği ona hayrandı ve Rock and Roll'un kurucusu olarak bakıyordu.
Derken Gene Vincent'ı yıkan ve sonunu yavaş yavaş hazırlayan o kötü olay gerçekleşti. 1960'da en iyi arkadaşı Eddie Cochran İngiltere Turnesine gelmişti. Londra doğru giderken A4 Wiltshire yolunda bindikleri araba kaza yapar. Bir elektrik direğine çarparlar. Kazada arabada bulunan Eddie Cochran, kan kaybından ölür. Eddie'nin nişanlısı Sharon Sheeley ve Gene Vincent ufak yaralarla kazayı atlatırlar. Ancak Gene Vincent bu üzücü olay karşısında kendini toparlayamaz. Sonuçta en iyi arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşamaktadır. Hatta Eddie, Gene'nin şarkılarında gitar bile çalmıştı. Örneğin Gene'nin Get It isimli parçasının girişindeki bas gitar solo Eddie Cochran ' a aittir. Neticede kaza Vincent'ın hem kariyerini hem de özel yaşamını fazlasıyla etkiler. Gene artık ağır ağır düşüşe geçmiştir. Zaten olay sonrası teselliyi alkolde arayan Vincent enerjik yapısını da kaybetmeye başlamıştır. 1969 'da Be-Bop-A-Lula 'nın 1969 versiyonunu kayda alan Gene 1971'de B.B.C. için 5 şarkı kaydeder. (1.10.1971)Bu kayıttan 10 gün sonra 11.10.1971'de ise kanamalı ülserden hayata gözlerini yumar. Ancak Gene Vincent daima The Blue Caps'le 1950'lerin Rock and Roll'unun isyankar ruhu ile beslenmiş süper kaydı Be-Bop-A -Lula ile akıllarda kalır. Yaşadığı çelişkiler, sorunlar, üzüntüler, mutluluklar, başarılar hep bu şarkının büyülü havası içinde unutulup gider. (kaynak: http://www.metalium.org)

http://www.rockabillyhall.com/GeneVincent.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder